Dear visitor, we’re working on a new website. Coming soon!

projects books text cv publications contact

‘Annie / Barbie’
Mooiersplein, Amersfoort 2000

Het Drakennest is een winkelcentrum voor kinderen in de binnenstad van Amersfoort. Kinderen kunnen hier hun ouders uit winkelen nemen temidden van een architectuur van lollige torentjes en vrolijke kleurtjes. Zoals in het antieke Pompeii op de stoep voor de winkels met mozaïeksteentjes werd aangegeven wat er binnen verkocht werd, wijst het mozaïek Annie Barbie op de koopwaar van de speelgoed- en kinderboekenwinkel.
Annie Barbie is de titel van een drie bij twintig meter lange marmeren mozaïekvloer met de afbeeldingen van twee kinderhelden: een beroemde pop en een kinderboekenschrijfster; Annie M.G. Schmidt en Barbie.
Twee moreel tegengestelde iconen, de politiek correcte schrijfster van goede kinderboeken en het commerciële domme blondje, zijn in dit mozaïek gelijkgeschakeld. Uit de aan hen toegevoegde copyright- en trademarktekens, © en ™, blijkt dat ze uiteindelijk beiden handelswaar zijn.
De helden uit de belevingswereld van kinderen worden door henzelf niet op moraliteit getoetst, wel door hun ouders. Evenzeer geldt dat ten aanzien van de moraliteit van de projectontwikkelaars die deze omgeving bedachten. Annie Barbie communiceert met kinderen en met ouders.

Bron: Patricia Pulles, Hans van Houwelingen: toelichting bij Annie / Barbie, 2000