Dear visitor, we’re working on a new website. Coming soon!

projects books text cv publications contact

Spiegelingen
Dr. Jenny Woonzorgcentrum, Dinxperlo 1996
(niet gerealiseerd)

Was vroeger een huis een leven lang de enige plaats van het bestaan, tegenwoordig gaat een mens vaak langer mee dan zijn omgeving. De wereld verandert snel, vooral voor oude mensen. Het uitgangspunt van dit ontwerp is het zoeken naar een verbinding tussen de spiegelende architectuur van het Dr. Jenny Woonzorgcentrum en de rustieke binnentuin. Ik heb geprobeerd in deze misschien wel paradoxale omstandigheid een relatie te leggen met de sociaal-culturele omstandigheden van de gebruikers.
De binnengevel van dit bejaardencomplex is van spiegelglas, een toepassing die vooral gebruikt wordt in de steden, omdat de beweging van het licht het accent legt op stedelijke dynamiek. Het gebouw doet daarmee een uitspraak over de beweeglijkheid, de snelheid en de tijdelijkheid van het moderne leven. De tuinvijver spiegelt ook en maakt het contrast tussen de rusteloze glazen wanden en de voorgenomen stilte van de binnentuin enigszins acceptabel.
De locatie van mijn ontwerp is de bakstenen onderlaag van het gebouw, de overgang tussen de glazen gevelwand en binnentuin.
De kale muur van de berging, die in de architectuur een onuitgesproken plaats inneemt, wordt gearticuleerd met een spiegelruit ter grootte van zijn hele oppervlak. De
zonneschermen van de woningen worden voorzien van op zwak reflecterend materiaal gezeefdrukte foto’s. Het zijn foto’s van hun oude leefomgeving die de bewoners nog ergens hebben bewaard. Vanwege het weer zijn de schermen meestal opgerold en is er niets te zien.
Alle bewoners van het woonzorgcentrum hebben gemeen dat de behoefte aan zorg hen op oudere leeftijd hier heeft bijeengebracht. Het eigen huis en de oude straat zijn voorgoed verdwenen. Als de zon schijnt en het in de tuin goed toeven is, zullen de zonneschermen zakken en wellicht even aanleiding geven tot een mooie herinnering of een kort gesprek.
Dit kunstwerk is een bespiegeling over de plaats van het bestaan. De afbeeldingen van de ouderwetse straat vormen letterlijk het fundament voor het transparante gebouw van het Dr. Jenny Woonzorgcentrum. Of anders gezegd: de oude straat komt in het gebouw terug, zij het als bespiegeling.

Bron: Hans van Houwelingen, toelichting ontwerp Dr. Jenny Woonzorgcentrum, 1996